Grote betrokkenheid vormt Recreatiezoneringsplan

Er is de afgelopen maanden veel geïnvesteerd in communicatie met bewoners, gebruikers en ondernemers over recreatiezonering op de Veluwe. Met de input van veel betrokkenen ligt er nu een recreatiezoneringsplan dat moet zorgen voor een goede balans tussen natuur en recreatie. Daarmee wordt kwetsbare natuur ontzien en blijft goede recreatie mogelijk. De provincie, terreinbeheerders en gemeenten werken daarvoor nauw samen.

Gezamenlijke visie

Als er in de komende jaren niets gebeurt verdwijnt er kwetsbare natuur in de Veluwse Natura 2000-gebieden. Denk aan vogelsoorten, reptielen en enkele plantensoorten. Daarom trekken  terreinbeheerders, ‘groene’ experts en provincie Gelderland gezamenlijk op. Recreatiezonering is een onderdeel van verschillende natuurherstelprogramma’s, die bijdragen aan het herstel van de Veluwse biodiversiteit.

Goede basis voor de toekomst

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Terreineigenaren, gemeenten, bewoners- en gebruikersorganisaties en ondernemers hebben een belangrijke rol gespeeld bij het maken van het plan. Er zijn evenwichtige keuzes gemaakt met oog voor de verschillende belangen. Soms ging dat gepaard met heftige discussies. Maar dat heeft wel geholpen om een goede balans te vinden. Daarmee leggen we een goede basis voor de toekomst van de Veluwe. Veel dank aan iedereen die zich hiervoor heeft ingespannen”.

Kaart en maatregelen

De zoneringskaart geeft in grote lijnen weer op welke plek meer nadruk ligt op recreatie en op welke plek meer op natuur. Bij de kaart horen zoneringsmaatregelen om dat te bereiken. Voorbeelden van te nemen maatregelen zijn het verleggen en sluiten van paden, aanpassen van routes en tijdelijke omleiding tijdens het broedseizoen. Maar ook het verbeteren of realiseren van recreatieve voorzieningen als een wildobservatiepunt of een nieuwe uitkijktoren. Recreanten worden beter geïnformeerd over de toegangsregels in gebieden en tenslotte wordt waar nodig handhaving meer ingezet.

Over de kaart en maatregelen zijn vele gesprekken gevoerd met onder meer omwonenden en ondernemers. Dat heeft op een aantal locaties geleid tot aanpassing van de zoneringskaart. Op grote delen van de Veluwe komt de zonering al overeen met de huidige inrichting en het gebruik van de terreinen en zal men geen of weinig verandering gaan ervaren. Op een aantal plekken zijn de maatregelen wat ingrijpender, maar voorop staat dat de Veluwe toegankelijk en beleefbaar blijft. Provincie Gelderland werkt samen met partners aan een mooie gezonde Veluwe, waar de bewoners en de bezoekers van elders ook over 30 jaar nog van kunnen genieten.

Van ons allemaal

Komende weken kunnen alle betrokken organisaties die betrokken zijn geweest bij de recreatiezonering reageren op dit plan. In 2022 start de vaststellingsprocedure door Gedeputeerde Staten van Gelderland. In februari/maart 2022 is er de mogelijkheid een zienswijze in te dienen. Het volledige recreatiezoneringsplan, de zoneringskaart en een samenvatting zijn te vinden op recreatiezoneringopdeveluwe.nl

Meer over het Recreatiezonering

Verder in het nieuws:

Routekaarten Veluwe Routekaarten Veluwe 6 april 2023 MTBvisie Veluwe MTBvisie Veluwe 8 februari 2023 Gemeente Nunspeet voorzien van nieuwe, Veluwse welkomstborden Gemeente Nunspeet voorzien van nieuwe, Veluwse welkomstborden 24 november 2022 Recreatiezoneringsplan vastgesteld Recreatiezoneringsplan vastgesteld 19 mei 2022 Ermelo als eerste Veluwse gemeente voorzien van Veluwse welkomborden! Ermelo als eerste Veluwse gemeente voorzien van Veluwse welkomborden! 10 maart 2022 Wandelen op de Veluwezoom Wandelen op de Veluwezoom 14 februari 2022 Veluwe krijgt een uitgebreid routenetwerk! Veluwe krijgt een uitgebreid routenetwerk! 7 december 2021 Grote betrokkenheid vormt Recreatiezoneringsplan Grote betrokkenheid vormt Recreatiezoneringsplan 13 oktober 2021 Grenzeloos wandelen en fietsen in Gelderland dankzij eenduidige systematiek Grenzeloos wandelen en fietsen in Gelderland dankzij eenduidige systematiek 10 september 2021 Wandelroute ‘Rondje Barneveld’ officieel geopend Wandelroute ‘Rondje Barneveld’ officieel geopend 21 juni 2021 Nieuwe bewegwijzering voor ruiters in Ermelo en Nunspeet​ Nieuwe bewegwijzering voor ruiters in Ermelo en Nunspeet​ 12 mei 2021 Support de nieuwe Gravel Code! Support de nieuwe Gravel Code! 12 mei 2021 Eerste hybride keuzepuntpaal in Barneveld Eerste hybride keuzepuntpaal in Barneveld 22 april 2021 Gelanceerd! Het Fietsrouteboekje Veluwe 2021 Gelanceerd! Het Fietsrouteboekje Veluwe 2021 1 april 2021 Start aanleg Ruiter- en mennetwerk Midden Veluwe Start aanleg Ruiter- en mennetwerk Midden Veluwe 19 april 2021
Oops...
Slider with alias themeplicity footer not found.